»Festlige folk i Livsglædens By«. Originale fortællinger som den her om Nufix. Dengang, Bangsbostrand Byorkester hjalp ham med ukrudtet i Christiansminde.

nufix-serverer

Dén, der har set en ombudsmand trutte ukrudt med trækbasun og bar røv…

Legenden

Da krigen (sammen) med tyskerne var slut og det forgyldte landbrug og gartneri skulle finde andre givtige aftagere end dem sønden for Kongeåen, mente gartner Sørensen fra Dronninglund, at lille Børge Adolf måtte eksporteres fra vendelboernes sandmarker til det fede Fyn.

– Jeg blev gartner henne hos Buch på Sanddalsmarken, erindrede Børge Nufix. Men tanker i jordhøjde var ikke lige noget for Børge Adolf. På de tider, hvor Jens Otto Krag tumlede med rigets fremmeste mænd inde i Folketinget – og de fremmeste kvinder udenfor – regerede Svend Aage Andersen i købstaden Svendborg.

Christiansminde-luftfoto-gamle-dage.png
Det gamle Christiansminde med Frandsens Hotel

Da politiske gartnere og andet godtfolk evner at ha’ en finger i jorden og få hænderne fulde ved tankens og partiets forunderlige kraft, blev Børge Adolf socialdemokrat med 465 rosenbuske i haven og én rose i knaphullet.

– Siden Bes’fars tid har jeg aldrig serveret uden roser på bordet, pointerede Nufix ved et fødselsdagsinterview i firserne.

Det var her, der faldt svar på stillingsbetegnelsen i telefonbogen: »Jeg blev kædeskærer på Svendborg Tekstilfabrik – ved transportbåndet. Bes’far mente, det var bedre end kravleriet henne hos gartner Buch. – En kædeskærer skal kun ha’ hænderne op af lommen, når maskinerne og kæden går i stå«, buldrede Nufix. Den vits var kædeskærer Børge Adolf Sørensens favorit. Humor og selvironi lider ingen bolignød i folket nordenfjords fra.

Ingen plads i Kaffeklubben til »Gummistøvlekompagniet« i skoven

nufix-trilleboer

I historiens brede bakspejl kunne nogen måske finde på at kalde Nufix for Bes’fars spindoktor. Meeeen, Svend Aage Andersen havde ikke en spindoktor. Han havde et helt lægekorps – Kaffeklubben.

Der blev sat vand over til kaffeklubben længe før evighedspolitikeren Ritt Herregaard fik overskæg, bugmesterkæde og egen kaffeklub. Bes’fars kaffeklub mødtes i Brugsbevægelsens cafeteria på hjørnet af Voldgade og Vestergade.

Her sad man pænt i vinduet mandag formiddag, hilste på Folket og drak socialdemokratisk Cirkelkaffe.

Alle kunne se arkitekten, øldirektøren, erhvervschefen, bankdirektøren, gasværksdirektøren og forstanderen helt ude fra Gummistøvlekompagniet – som direktør Ole Thomsen på konkurrerende HK Christiansminde så venligt omtalte kollega Mogens Larsens specialarbejderskole.

Nåeh jo, og så var der naturligvis kommunebogholder Knud Munch, der tog vare på kaffekassen, kommunekassen og farefulde hjemture til Valdemarsgade i sin konservativ-grønne Volvo. Munch var en af købstadens sidste aktive og organiserede afholdsmennesker. På nær juledag, hvor bogholderinden serverede stadens skrappeste, danskvestindiske romfromage.

Når Nufix ikke holdt Hof og SB i vandmøllen, passede og plejede han anlægget i lysternes skov. Ikke mindst ved roklubben, hvortil han sammen med to af livets nære venner hentede danske mesterskaber hjem til at pryde væggene.

Kaffeklubben

»Du skal stile højt, min gode Nufix«, anbefalede borgmesterinden

Børge Adolf »Nufix« Sørensen skaffede i jubilæumsåret 1953 Svendborg Roklub hele to danske mesterskaber i 2-årers inrigger med Nufix-blanke sko og bowler. Og det var skosværten Nufix fra roklubhuset, der gav gartneren tilnavnet, som holdt indtil livets sol gik ned over gartneren, tre dage før ukrudtskonkurrencen i 1994. Men om det var mellemnavnet, der fjernstyrede mahogni-radiogrammofonen ved siden af det enorme akvarium i stuen, opklares aldrig.

Skalaen med det grønne, magiske øje var døgnet rundt parkeret på Norddeutsche Rundfunk og blinkede i preusisk takt og tone

gammel-radio

Mens Børge Adolf gik og dækkede bord med arvesølvet og porcelæn fra Den Kongelige, trallede han til glade, germanske pop- og march-melodier, ihukommende borgmesterindens velmente ord:

– Du skal helst komme sammen med nogen, der betyder noget, formanede Else Andersen den Anden, med livets erfaring in mente. Du skal stile højt, min gode Nufix. Og det gjorde de så, Bes’far og Nufix  når de sad højt til vejrs i borgmesterhaven og bandt mælkeflasker om kviste med forårets små, søde pærer.

Pæretræet

svend-aage-i-paeretraeet

Vennernes ven

I august, når Bangsbostrand Byorkester reparerede Torvedagens tømmermænd med borgmesterens pærebrændevin og afviklede årets konkurrence om at finde ukrudt i Nufix-parken, kom intet jordisk væsen saligheden nærmere.

Dén, der har set en ombudsmand og en nyhedschef fra TV2 med nyklippet, firkantet hul til bar røv i kjolesættet, trutte ukrudt med trækbasun mens amts- og by-borgmestre samt andre folk af stand, kravlede rundt mellem fuglebade i fuchiaskoven og blæste messingsuppe ud over  ukrudtsplanterne. Ja, han fortjener en pæresnaps hos Bes’far og Nufix når der skal truttes ukrudt oppe i Paradisets Have…