Med 4.281 arkivarer er kombinationen af SvendborgHistorier og SvendborgPLUS en ny form for byhistorisk arkiv.

Spørg byens fælles hukommelse og du får ikke alene et konkret svar, men fortællinger i relation til din efterlysning. Det begyndte med Brydegaarden og Brydegaardsvej 21 herunder.

Brydegaard-1939.jpg
Brydegaarden er fotograferet af Sylvest Jensen i 1939.

Torsdag middag den 12. januar lagde jeg denne efterlysning ud i Facebookgruppen SvendborgHistorier og det varede ikke mange minutter før der kom en lang række forslag. Nu er sagen opklaret. 

brydegaardsvej19

EFTERLYNING: Mon ikke gruppens 4.196 medlemmer – med hjælp af dagens 54 nye (!) – kan medvirke til at opklare et mysterium i området ved Sct. Jørgens kirke. Her lå der i 1952 et hus på Brydegaardsvej 21, hvor en netop afdød kvinde boede, da hun blev konfirmeret. Nu er den pågældende død på Sjælland og datteren vil nedsætte urnen på Sct. Jørgens Kirkegaard så tæt på barndomshjemmet som muligt.
– Men der findes ikke noget hus på Brydegaardsvej 21, oplyser kvinden, som ønsker gruppens hjælp:  Det må der dog ha´været, for i kirkebogen oplyses der om årets konfirmander, at hun boede hos forældrene på Brydegaardsvej 21. Ved nogen i gruppen, om der blev fjernet et hus, da det nuværende graverhus på Brydegaardsvej 19 blev opført?

Flere af gruppens dygtige sporhunde gik straks på arbejde i fortidens annaler på cyberspace, og hen over dagen tegnedes der et klart billede: Når det ikke var muligt at finde Brydegaardsvej 21, er det ikke fordi ejendommen er fjernet for at give plads til et graverhus eller andre boliger i nærheden af Sct. Jørgens Kirke.
Kortet over Svendborg By i midten af sidste århundrede viser forløbet af Brydegaardsvej fra Pasopvej helt ned til Sct. Jørgens Kirke…

Bykort-farvet.png

svendborgsundbroen.brydegaardsvej

Fra debatten på Facebookgruppen har jeg plukket kommentarer og svar på spørgsmål omkring tid og sted. Har du lyst til at kommentere og tilføje oplysninger, er du velkommen nederst på denne side. Vil du i kontakt med personer, der hjalp til undervejs, har jeg linket til de enkelte indlægsgivere ovre på Facebook.

Mogens GrønqvistKan det være i boligblokken med 3 opgange, har selv boet i nr.25
Svend Aage HansenJa det er det .Nemlig nr 21 – 23 – og 25 .
Helle GrønqvistMin mand boede i sin tid på Brydegårdsvej i den røde blok. Han mener, den ene opgang havde nr. 25. Det hedder jo Brydevej nu. Ved ikke om denne oplysning kan hjælpe.
‘pc’ Poul-Chr JørgensenBrydevej er et helt andet sted….
‘pc’ Poul-Chr JørgensenHvis det er Brydevej, er det liiiiidt laaaangt fra kirken… 🙂 Helle Grønqvist‘pc’ Poul-Chr Jørgensen Hvor mener du, Brydevej ligger?
‘pc’ Poul-Chr JørgensenCa 1 km fra kirken – oppe ‘parallelt’ med AP Møllersvej og med udgangspunkt i Høje Bøge Vej. Slutter blindt ud for Svendborg Gymnasium. Jeg bor Brydegaardsvej, som går fra Sct. Jørgens Kirke og slutter ved jernbane-broen og Sct. Jørgens Vej… Men Brydevej kan godt have hængt på her engang, set i f. t. retningen.
Helle GrønqvistSå er vi faktisk enige. Men det hed Brydegårdsvej tidligere.‘pc’ Poul-Chr JørgensenHelle Grønqvist Dejligt!
Svend Aage HansenBrydegaardsvej 21 , det er da det som hedder Brydevej 21 nu ! Brydevej hed jo Brydegaardsvej nede fra Høje Bøgevej den blev skåret over da der skulle laves tilkørselsvej til Sundbrovejen og lukket .Der blev jo lavet en ny vej ned til Skovsbovej det var jo da Gymnasiet og Makinmesterskolen blev anlagt .
Ulla Kornerup FogOver for præstegården har der været en gård.
Svend Aage HansenDet var en forpagterbolig der boede en enlig dame ,det var i halvtresserne Inger Hansen hed hun , bygningen blev revet ned i tresserne
Ulla Kornerup FogMen Den forhenværende graver Jens Andersen, kan svare helt nøjagtigt på det.
Ulla Kornerup FogBjarne Bekker du må gerne kontakte mig på tlf: 62210024

Brydevej-gymnasiet

Bent HansenI dag starter Brydegårdvej ved Sct. Jørgensvej. Tidligere (inden A.P. Møllersvej kom til) var Brydevej også en del af Brydegårdsvej. Når Sct. Jørgens Kirke nu har husnummer 15 og 17 tror jeg det er resultatet af en ny nummerering af vejen.
Anni Kildeborg RasmussenDer har jeg også boet, det er den røde blok der ligger på det der nu vist hedder Brydevej, men dengang Brydegårdsvej 21.
Anni Kildeborg RasmussenJa det er Svendborg andels Boligforenings blok, der er 3 opgange, det var dengang Brydegårdsvej 21 – 23 – 25.
Bjørkmann Christiansen Lisejeg har boet på brydegårdsvej nr 19 det var en nedlagt skole mener jeg og derefter lå der en rød karre og skoven bag ved det og det var i 1955 56 57.
Bjarne BekkerNogen her, der blev konfirmeret i Sct. Jørgens kirke i 1952. Og måske har et billede?
Finn Lerbæk PedersenDet gjorde jeg! Ingen billede fra kirken! Jeg mener det var pastor Fogh som jeg gik til præst ved… Det ER jo længe siden Bjarne! Hejsa!
Bjarne BekkerHej Finn. Fik du ikke et kamera i konfirmationsgave 😉 Måske et gruppebillede?
Ulla Kornerup FogDet var min farfar der var præst og han hed Johannes Fog.
Bjarne BekkerHej Ulla. Ved du om det var almindeligt at fotografere konfirmandholdene i Sct. Jørgens. Jeg har selv et billede af mit hold far 1957…
Ulla Kornerup FogHej Bjarne, min far døde sidste år og jeg har en del billeder fra det gamle Svendborg og især fra præstegården og kirken har ikke fået set det hele igennem endnu, men tror det ikke.
Annalise Løjedet er blokken der har jeg også boet.
Bjarne BekkerI hvilken periode boede du dér, Annalise?
Poul Erik Andersenså kan i måske også hjælpe mig.. i min tidlige barndom var jeg med mine forældre nede og besøge en dame i huset ved kirken.. men var det en form for sygehus eller var det et hus med nonner .. det er som sagt over 50 år siden ??
Mai-Britt SchultzDet var bolig for trængende enlige kvinder, ikke nonner 😉 en flok seje koner. Hende jeg kendte var pensioneret skolelærer.
‘pc’ Poul-Chr JørgensenDer var i go’e gamle dage et spedalsk-hospital – eller sådan noget….
Vibeke JørgensenDet der tidligere var hospitalet er i dag præsteboligen, hvis jeg husker ret.
Ulla Kornerup FogHospitalet og klostret, ligger/ lå ved siden af kirken og ikke præsteboligen.
Vibeke JørgensenDe i 1964 fredede hospitalsbygninger, der er beliggende nord for kirken er nu indrettet til sognegård og senere renoveret.
Ilse ChristensenJeg husker fra min ungdom at på hjørnet af Brydegårdsvej og Strandvej boede en ung pige der hed Inge eller Inger sammen med sine forældre, Måske hed det på det tidspunkt nr.21? huset blev revet ned og et nyt bygget, det er måske kommet til at høre til Strandvej i stedet for Brydegårdsvej.? Jeg har selv boet i Brydegården i 22 år.
Tove Kirstine PedersenI 1947 lå der på hjørnet af Strandvej og brydegårdsvej en gård med stråtag og her boede der en mor med en voksen datter. Den gård er jo for længst revet ned. Jeg var ung pige i huset på strandvej 96 der dengang lå ensomt på marken. Så vidt jeg husker var grunden købt billigt fordi der allerede var projekteret at en kommende bro vjlle komme her .Men som skrevet var det i 1947.
Svend Aage HansenBjarne Bekker Brydegaard ligger lige efter huset på hjørnet af Niels Hansen s vej , altså et stykke fra Strandvej al jorden ud af Niels Hansen s vej med sideveje var Brydegaardens jorde og altid blevet benævnt sådanne.
Bjarne BekkerHer fundet flere luftbilleder af gården. Sjovt som en efterlysning kan udvikle fortællinger fra den lidt fjernere fortid.
Hvornår gik du post ved nummer 21?
Svend Aage HansenBjarne Bekker Det var fra foråret 1955 , turen startede ved præstegården og ud på hele området af Brydegaards jorden, det var et ret nybygget kvarter, turen fortsatte ned igennem Strandhuse, Christinedalsvej, Kogtvedvej,Brydegaardsvej, Skovsbovej…
Tove Kirstine PedersenJeg havde plads i huset Strandvej 96 fra 1947 til ca 1951 det var helt nybygget. Over for, ned mod sankt Jørgens parken, var der et anlæg med beplantning i terrasser som blev vedligeholdt af kommunen. Fra Strandvejen var der et gangareal gennem anlægget der førte ned til parken som den gang var noget større. Jeg mener at indgangen til præsteboligen dengang må have været fra Brydegårdsvej.
Svend Aage HansenTove Kirstine Pedersen Det var hos en direktør fra Svendborg Skibsværft ?
Tove Kirstine PedersenNej det var før hans tid , det var ved blikkenslager Svend Hybel og hans hustru Eja som var dameskræderinde, her var jeg glad for at være.
Erik FoghtBrydegårdsvej startede før ved Skovsbovej, Brydegårdsvej 21, må have været omkring skolen og blokkene på Brydevej,
Lone G StennerBrydegårdsvej 21 er i den røde blok har boet der i 15 år, så der er ingen tvivl.
Brydevej-21-2012

Fredag var der bisættelse i København og inden længe får konfirmanden fra 1952 sin urne nedsat på Sct. Jørgens kirkegård så tæt ved barndomshjemmet på Bryde(gaards)vej 21 som muligt. – Tusinde tak for indsatsen, meddeler konfirmandens datter. Det giver fuldstændig mening med den røde boligblok på Brydevej for min morfar var helt almindelig arbejder og jeg kunne ikke få det til at passe med en bolig ved vandet. – Min mor fortalte, hvordan hun altid rendte og legede ved Høje Bøge Stadion så det giver jo pludselig mening. Igen mange tak for hjælpen! Nu kan jeg køre forbi Brydevej 21 og se, hvor mor boede – og så har jeg valgt et fint gravsted, hvor man kan se ud over Sundet…

Sct.Jørgens-Kirke.png
Foto af Dan Schou